Чи можна хурму вагітним в 1, 2 і 3 триместрі

0
19

Хурма при вагітності може бути включена в раціон. У ній багато вітамінів та інших цінних елементів, які корисні жінкам в положенні. Слід враховувати, що до вживання присутні протипоказання, фрукт може принести шкоду. Є його потрібно розумно, не перевищуючи рекомендовані обсяги.

Чим корисна хурма для вагітних

У цього фрукта багатий хімічний склад. Корисні властивості хурми для вагітних:

  • зміцнення імунітету;
  • зниження тонусу матки;
  • благотворний вплив на травний тракт;
  • сечогінний ефект – виведення зайвої рідини, усунення набряків;
  • седативну дію;
  • протизапальний ефект;
  • підвищення еластичності стінок кровоносних судин;
  • зниження ризику захворювань щитовидної залози, підтримання нормального її функціонування;
  • попередження каменеутворення в нирках;
  • поліпшення стану шкіри;
  • профілактика пігментації;
  • зниження ризику утворення пухлин, у тому числі злоякісного характеру.

Вітаміни в хурмі для вагітних

Користь хурми під час вагітності обумовлена її хімічним складом. Фрукт містить наступні вітаміни:

  • a-профілактика анемії, участь в речовому обміні, зростанні і розвитку тканин, формуванні у плода кісток, зубів, шкіри, органу зору;
  • e – учасник вуглеводного, ліпідного, білкового обміну, процесів тканинного дихання, захист від шкоди вільних радикалів;
  • аскорбінова кислота-зміцнення імунітету, підтримка працездатності;
  • тіамін (b1) – учасник вуглеводного, ліпідного, білкового обміну
  • рибофлавін (в2) – участь у багатьох біохімічних процесах, регуляція кровотворення;
  • нікотинова кислота (pp, b3) – значуща складова окисно-відновних реакцій, утворення ферментів, ліпідного та вуглеводного обмінів;
  • холін (b4) – важливо речовина для нервової системи, регулює рівень інсуліну, впливає на вуглеводний обмін;
  • пантотенова кислота (b5) –значущий елемент для біохімічних процесів, включаючи обмін білків, вуглеводів, жирів;
  • b6 – виробництва амінокислот для білкового синтезу, участь в кровотворенні, зниження дратівливості і агресивності;
  • фолієва кислота (b9) – формування тканин плоду, оновлення і відновлення клітин, зниження ризику дефектів нервової трубки у дитини (вроджена вада головного мозку);
  • біотин (h, b7) – регулює білковий і жировий баланс, бере участь в синтезі різних речовин, в тому числі для вироблення колагену, регуляції вуглеводного обміну.

Зауваження! під час вагітності організму потрібно більше вітамінів. Потреба в фолієвій кислоті зростає вдвічі, в b6 – на третину.

У плодах є вітамін b6 – його дефіцит одна з причин раннього токсикозу

Чи можна їсти хурму при вагітності

Хурму можна вживати під час вагітності, якщо немає загальних протипоказань. На кожному терміні фрукт приносить певну користь.

Хурма при вагітності в першому триместрі

В i триместр хурма для вагітних корисна своєю властивістю знижувати тонус матки. Це мінімізує загрозу викидня.

Ще одна важлива якість в’яжучого фрукта – полегшення стан при токсикозі. Такий ефект обумовлений цілим комплексом корисних властивостей хурми, що забезпечують благотворний вплив на різні системи організму.

Вживання цього фрукта позитивно впливає на травні процеси, позбавляє від печії – частої супутниці вагітності. Ще одна корисна властивість-закріплення рідкого стільця. Діарея нерідко супроводжує перебудову організму на ранніх термінах.

Хурма при вагітності в другому триместрі

Корисно вживати продукт вагітним і на ii триместрі. Вітаміни та інші цінні елементи в складі беруть участь у формуванні та розвитку плода, позитивно впливають на здоров’я жінки. Благотворний вплив на нервову систему дозволяє знизити рівень стресу і нормалізувати сон.

Хурма при вагітності в третьому триместрі

Хурма під час 3 триместру вагітності може бути включена в раціон. На цьому терміні важливі такі властивості фрукта:

  • нормалізація травлення;
  • позитивний вплив на серцево-судинну систему;
  • зняття тривожності і дратівливості, нормалізація сну;
  • легкий сечогінний ефект – виведення зайвої рідини, усунення набряків.

Шкода хурми для вагітних

Важливо оцінювати перед вживанням хурми користь і шкода для вагітних. Незважаючи на багатий вітамінами та іншими цінними елементами склад у фрукта є і негативні риси. Він є сильним алергеном. Під час вагітності є ризик негативної реакції організму. Найчастіше це шкірні висипання або розлади травлення. Якщо фрукт раніше в раціоні не був, то для початку варто спробувати невеликий шматочок і добу стежити за реакцією.

Зауваження! у складі є цукру. При зловживанні фруктом високий ризик непотрібної надбавки у вазі, обсягах.

У складі є таніни, які і надають характерний терпкий смак. Ці речовини закріплюють рідкий стілець, але при запорах можуть тільки погіршити проблему.

Хурма може спровокувати при вагітності алергію, навіть якщо раніше такої реакції не було

Протипоказання

У хурми безліч корисних властивостей, але вживати її можна не всім. Протипоказання такі:

  • індивідуальна непереносимість;
  • хронічний коліт;
  • виразка шлунка або 12-персної кишки;
  • інсулінозалежний діабет.

Скільки хурми можна їсти вагітним жінкам

Під час вагітності не можна безконтрольно вживати такий фрукт. Рекомендують обмежитися 1-2 плодами в день. Враховувати потрібно фрукти не тільки з’їдені свіжими, але і використовувані в приготуванні різних страв.

Рецепти з хурмою для вагітних

Цей фрукт під час вагітності можна вживати самостійно або в поєднанні з іншими продуктами. Деякі рецепти мають на увазі термічну обробку.

Салат з хурмою

Таке блюдо не тільки корисне, але і ситне. Для приготування салату будуть потрібні:

  • 1-2 хурми:
  • 0,2 кг курячої грудки або філе;
  • 70 г листового салату (можна суміш);
  • 1 головка червоної цибулі;
  • 1 ст. Л. З гіркою подрібнених волоських горіхів;
  • 4 ст. Л. Натурального йогурту;
  • лимонний сік;
  • сіль.

Зауваження! натуральний йогурт з лимонним соком необхідний для заправки. Можна замінити кефіром, сметаною, рослинним маслом.

Готують салат так:

  1. курку відварити або запекти, нарізати порційно.
  2. хурму нарізати невеликими шматочками, цибулю тонкими півкільцями.
  3. салат розібрати на листочки або подрібнити руками.
  4. змішати йогурт з лимонним соком і сіллю.

Можна відразу перемішати всі інгредієнти або пошарово викласти на подушку з салату. Зверху блюдо посипають горіхами.

Салат можна доповнити сиром – якщо використовувати козячий продукт під час вагітності, то тільки пастеризований

Компот з хурми

Такий напій приваблює не тільки користю, але і приємним терпкувато-солодким смаком. Для приготування знадобляться:

  • 4 хурми;
  • 2,5 ст. Л. Цукрового піску;
  • 1 л води.

Зварити компот швидко і просто:

  1. плоди вимити, кісточки прибрати, м’якоть нарізати невеликими шматочками.
  2. закип’ятити воду.
  3. засипати цукровий пісок.
  4. після розчинення цукру додати фруктову нарізку.
  5. після повторного закипання варити три хвилини.
  6. залишити під кришкою для настоювання і охолодження.

Можна доповнити рецептуру лимонним соком або цедрою для додання кислинки і приємного аромату. Додають такі інгредієнти після зняття компоту з вогню.

Компот варять тільки зі свіжих плодів, сушений фрукт не підходить

Сирна запіканка з хурмою

Таке блюдо при вагітності ситне і корисне. Для приготування будуть потрібні:

  • 1 середній фрукт;
  • 1 пачка сиру (жирність будь-яка);
  • 1 яйце;
  • 2 ст. Л. Манної крупи;
  • 1,5 ч. Л. Цукрового піску;
  • 1 щіпка ваніліну;
  • 2 ст. Л. Сметани;
  • ½ ч.л. Рослинного масла.

Приготувати сирну запіканку нескладно:

  1. у відповідній мисці збити яйце з цукром і ваніліном.
  2. додати сир, розмітити виделкою.
  3. засипати манку, перемішати, залишити на 20 хвилин для набухання.
  4. додати сметану.
  5. змастити форму маслом.
  6. рівномірно розподілити половину сирної суміші.
  7. викластиНарізану тонкими скибочками хурму.
  8. розподілити зверху решту сирну суміш.
  9. випікати 40 хвилин при 180 °с в заздалегідь розігрітій духовці.

Можна не закривати начинку сирною масою, а викласти її зверху, злегка присипавши цукром

Висновок

Хурма при вагітності може бути включена в раціон, якщо немає загальних протипоказань до її вживання. Фрукт містить багато вітамінів і цінних елементів, які важливі для організму жінки, формування і розвитку плоду. Вживати хурму потрібно помірно, обмежуючись 1-2 штуками в день. Її можна не тільки їсти свіжою, але і використовувати в приготуванні різних страв і напоїв.