Формування брюссельської капусти у відкритому грунті

0
33

Формувати брюссельську капусту важливо для її кращого розвитку і профілактики деяких хвороб. Листя необхідна рослині для дихання, фотосинтезу і харчування, захисту від шкідників, перегріву грунту і надмірної втрати вологи. Формування важливо проводити своєчасно і правильно.

Видаляти листя у брюссельської капусти необхідно, коли вони перестають приносити користь. Це відбувається в таких випадках:

  • наявність механічних пошкоджень;
  • поразка шкідниками, хворобами при ризику поширення проблеми;
  • зіткнення з землею – з’являється укриття для комах, можливість для останніх забратися на рослину;
  • перешкоду доступу повітря до інших надземних частин;
  • природне старіння, пожовтіння, в’янення;
  • дуже активне зростання, що заважає розвитку качанчиків;
  • затінення інших рослин;
  • створення перешкоди для людини, що заважає догляду за рослинами, збирання врожаю.

Правильно формувати кущ брюссельської капусти, видаляючи непотрібні листки, слід і для отримання хорошого врожаю. Своєчасна і грамотна обрізка дозволяє рослині направити більше сил і поживних елементів для розвитку кочанчиков.

Листя у культури велика-довжина пластин може досягати 40 см, а черешків 33 см

Коли прибирати листя у брюссельської капусти

Відривати листя у брюссельської капусти потрібно в міру необхідності. Таку процедуру виробляють при настанні одного з перерахованих вище випадків. Якщо подібних факторів немає, то формування потрібно тільки за 3-5 тижнів до збору врожаю. Роботи планують на суху і ясну погоду, щоб ранки затягнулися. Вогкість може спровокувати загнивання.

За кілька тижнів до збору врожаю формування припиняють. Для визрівання качанчиків в цей час оптимально зрізати верхівку основного стебла на 3-5 см.роблять це зазвичай в кінці літа або початку осені.

Зауваження! якщо рано зрізати листя у брюссельської капусти, можна порушити формування качанчиків.

Які листя обрізати у брюссельської капусти

У брюссельської капусти потрібно обривати нижнє листя. При наявності приводів для обрізки спочатку видаляють 6-8 штук. Обривають їх максимально близько до головного стебла. Потім протягом вегетаційного періоду щотижня видаляють ще по 2-3 нижніх листка. Верхні пластини не чіпають до кінця літа, оскільки вони важливі для харчування.

Листки можна обривати або зрізати гострим ножем або секатором

Догляд після обрізки

Після формування куща залишаються зрізи. З них виділяється рослинний сік, які може залучати тлю та інших шкідників. Варто поспостерігати за культурою, корисно провести профілактичну обробку. Можна використовувати для неї народні засоби.

Культура вологолюбна, а після формування не можна допускати пересихання. Поливають рослину раз в 2-3 дні, а в сильну спеку без опадів двічі на добу. На 1 м2 посадок витрачають 40 л води, а після формування качанчиків 50 л.рекомендований метод дощування або крапельний полив.

При формуванні качанчиків, в тому числі після обрізки, рослині потрібен фосфор і калій. Добрива вносять в сухому вигляді або в формі розчину. На 10 л води беруть:

  • 30 г сульфату калію;
  • 55 г суперфосфату.

Можна використовувати комплексні добрива або натуральні підгодівлі. Підійде деревна зола, розведена окропом (1: 6).

Висновок

Формувати брюссельську капусту потрібно для кращого розвитку культури, профілактики хвороб і шкідників, підвищення врожайності. Листи обрізають по необхідності або за кілька тижнів для збору качанчиків. Після формування рослині забезпечують комплексний догляд.