Кабачковий сік на зиму в домашніх умовах: рецепти через соковижималку і без

0
25

Крім традиційних способів переробки овочів, можна приготувати сік з кабачків на зиму. Для цієї мети підійдуть як молоді, так і перестиглі, неліквідні плоди. Напій в чистому вигляді не консервують, у нього немає вираженого смаку і аромату. Основна цінність кабачка-це його багатий хімічний склад, а для посилення смакових якостей додатково використовують фрукти, ягоди або спеції.

Тонкощі приготування

Для переробки на зиму підходять будь-які кабачки: зелені, зрілі або перестиглі. Смакові якості і харчова цінність овоча на будь-якій стадії стиглості однакова. Відрізнятися буде підготовка сировини для консервації. Обов’язкова вимога до овочів і іншим компонентам рецепта – це гарна якість.

Зробити сік на зиму можна солодким, якщо в нього додати фрукти і цитрусові, або солоним

Смак і запах у кабачка невиражений, можна сказати, що відсутня повністю. Заготівля на зиму тільки з овочів вийде прісної з запахом свіжоскошеної трави.

Культура рясно плодоносить. З декількох кущів кабачка виходить досить велика кількість плодів. Їх досить для заготівлі на зиму в маринованому, солоному вигляді або для приготування ікри. З решти сировини можна зробити вітамінний або десертний напій. Кабачок поєднують з усіма пряними травами без винятку, все залежить від смакових уподобань. Солодкий сік можна заготовити з додаванням практично всіх доступних фруктів і цитрусових.

важливо! щоб термін зберігання заготовки на зиму був тривалим, в процесі переробки додають консервант.

Оптимальним інгредієнтом для цієї мети стане лимон, він додасть напою додатковий аромат. При відсутності цитруса можна використовувати лимонну кислоту. Додавати оцет небажано, навіть якщо він фруктовий, наприклад, яблучний або виноградний.

Підготовка інгредієнтів

Для приготування соку на зиму підійде будь-який сорт кабачка. Переробляють не тільки молоді і стиглі, а й перестиглі, неліквідні екземпляри.

Підготовка овочів:

  1. миють поверхню під проточною водою. Особливу увагу приділяють забрудненим ділянкам.
  2. прибирають залишки вологи чистим кухонним рушником або тканинною серветкою.
  3. у молодих кабачків шкірку і серцевину не прибирають. У них насіння м’які, а волокниста структура щільна. Овочі підійдуть для приготування не тільки чистого соку, але і з м’якоттю.
  4. зі зрілих плодів прибирають шкірку. Розрізають їх уздовж і очищають від насіння.
  5. у перезрілих крім верхнього шару зрізають повністю серцевину з насінням. Вона суха і з гірчинкою, соку в ній немає, а ось смак зіпсувати може.
  6. якщо якість окремих ділянок викликає сумнів, вони м’які, з неприємним запахом або ознаками гниття, їх видаляють до нормальної, пружною м’якоті.

Заготівлю ріжуть на частини. Якщо використовують соковижималку, то шматочки повинні легко входити в горловину побутового приладу. Для отримання заготовки на зиму з м’якоттю, формують сировину дрібними кубиками.

Шкірку зручно знімати спеціальним пристосуванням для чищення картоплі

Підготовка тари

Як би ретельно не готували сировину і не піддавали його термічній обробці, стояти заготівля на зиму довго не буде, якщо її герметизували в необроблені ємності. Закочують кабачок тільки в стерильні банки або пляшки з широкою шийкою, пристосованим під гвинтову кришку. Перед дезінфекцією тару миють гарячою водою з додаванням харчової соди, прибирають залишки неодноразовим полосканням.

Дезінфікувати ємності можна декількома способами:

  1. на пару. У каструлю наливають води на 1/3 обсягу, зверху кладуть грати, на неї шийкою вниз ставлять банки. При кипінні рідини внутрішня частина тари покриється парою. Банки залишають стерилізувати 15-20 хв. Якщо банки можна обробити на пару, то для пляшок це зробити складно. Їх ретельно миють із засобом для посуду. Перевертають дном вгору, щоб стекла вода і поміщають в мікрохвильовку на 10 хв. Вимиту і висушену тару ставлять тару на деко і виставляють режим 120-150 0c

Банки стерилізують 10 хвилин

Обробці також підлягають металеві кришки. Їх миють з харчовою содою, кладуть в ємність, заливають холодною водою, щоб вона повністю їх покрила. Ставлять на плиту і після закипання витримують п’ять хв. Виймають кришки з окропу безпосередньо перед закочуванням.

В якості обладнання частіше використовують соковижималку, тоді напій вийде прозорим без домішок волокон. Якщо побутового приладу немає, можна отримати сік з кабачка шляхом кип’ятіння дрібно нарізаної сировини. В останньому випадку вийде заготівля на зиму з м’якоттю. Всі рецепти з вільною дозуванням і складом. Можна додавати свої компоненти, особливо це стосується пряних трав і кількості цукру. Якщо кабачок йде з фруктами, пропорції також залежать від бажання.

Класичний

Компоненти:

  • кабачок-1,5 кг;
  • листя чорної смородини-3-4 шт.;
  • гвоздика – за бажанням, можна замінити м’ятою або мелісою;
  • сіль-за смаком;
  • лимонна кислота – ¼ ч. Л. Або 2 часточки лимона.

Приготування соку на зиму:

  1. кабачок пропускають через соковижималку.
  2. отриману рідину виливають в варильну ємність, додають спеції і сіль.
  3. на дно ємності кладуть вимиті і просушені листя смородини.
  4. варять напій 15 хв. Вводять лимонну кислоту або видавлюють цитрус.
  5. наливають киплячу рідину в тару тонкою цівкою, щоб листя залишилися на дні.
  6. у широку каструлю на дно кладуть кухонний рушник, встановлюють заготовку, прикривають кришками, доливають до плічок водою.
  7. стерилізують після закипання 15 хв.
  8. герметизують і утеплюють.

Натуральний сік при подачі на стіл можна прикрасити гілочкою м’яти

З яблуками

Рецепт найпростіший: кабачок і яблука беруть в рівній кількості, цукор додають за смаком. На 1 л соку потрібно лимонна кислота на кінчику ножа.

Як зробити на зиму:

  1. яблука миють, розрізають навпіл, видаляють жорстку серцевину з насінням.
  2. фрукти та овочі пропускають через соковижималку.
  3. заміряють кількість рідини для дозування консерванту.
  4. виливають в варильну ємність, додають цукор, орієнтовно 100 г на 1,5 л.коли він розчиниться, коригують смак.
  5. кип’ятять напій 15 хв.

Розливають в ємності і герметизують.

Кабачковий напій з високим вмістом вітамінів і хімічних елементів корисний для здоров’я в будь-який час року

Кабачковий сік на зиму з апельсином

Рецепт на зиму соку з м’якоттю кабачка:

  1. овочі ріжуть в варильну ємність на дрібні шматочки і залишають на 15 хв., щоб заготівля пустила сік.
  2. ставлять на самий мінімальний температурний режим, постійно перемішують. Бланшують до розм’якшення нарізки.
  3. перебивають кабачки міксером.
  4. фільтрують через чисту марлю (в кілька шарів), ретельно віджимають м’якоть.
  5. на 300 мл рідини від кабачків беруть один апельсин, з нього за допомогою терки з дрібним осередком знімають цедру, потім віджимають сік.
  6. всі інгредієнти з’єднують. Вводять цукор за смаком. Варять 10 хв.

Киплячий сік розливають в банки, закривають.

Вітамінний коктейль можна подавати як тонізуючий напій з шматочками льоду

Правила і терміни зберігання

Кабачок і супутні компоненти перед герметизацією в тару проходять термічну обробку. У сік обов’язково додають консервант. Якщо ємності чисті, стерилізовані, напій не втратить харчової цінності 2-3 роки. Взимку зберігають заготовку з кабачка в неосвітленому місці, щоб під впливом ультрафіолету велика частина корисних хімічних елементів складу не розпалася.

Можна ставити ємності з соком в комору або на закриту лоджію. В останньому випадку температура взимку не повинна опускатися нижче нульової позначки. При мінусовій температурі скляні банки можуть лопнути. Ідеальний варіант для зберігання кабачка-це підвал з низькою вологістю повітря і температурою до + 80 c.

рада! якщо ємності закриті металевими кришками, рекомендовано захистити їх поверхню від корозії. Для цього можна нанести зверху шар парафіну або закрити тканиною, щільним папером.

Висновок

Сік з кабачків на зиму – один з простих способів переробки овочів. Сировина не піддається тривалому кип’ятінню, тому повністю зберігає всі вітаміни і корисні хімічні елементи. В якості додаткових компонентів можна використовувати пряні трави, цитрусові і фрукти в будь-якій пропорції.