Колоновидна груша ніжність: опис сорту, фото, відгуки

0
24

Вміст

  • 1 історія селекції
  • 2 опис груші сорту ніжність з фото
    • 2.1 дерево
    • 2.2 плоди
  • 3 характеристика сорту
    • 3.1 смакові якості
    • 3.2 терміни дозрівання
    • 3.3 врожайність
    • 3.4 морозостійкість
    • 3.5 запилювачі груші ніжність
    • 3.6 регіони вирощування
    • 3.7 стійкість до хвороб
  • 4 переваги та недоліки
  • 5 правила посадки
  • 6 особливості догляду
  • 7 збір і зберігання
  • 8 висновок
  • 9 відгуки садівників про сорт груші ніжність

Груша ніжність-сорт російської селекції, має гарну зимостійкість і високу врожайність. Приносить смачні солодкі плоди правильної форми. До реєстру не внесений, але відомий багатьом дачникам. Культура невибаглива, особливих вимог до догляду не пред’являє.

Історія селекції

Про груші ніжність немає достатньо докладних даних. Відомо, що вона виведена на базі інституту генетики і селекції імені мічуріна (знаходиться в тамбовській області). Авторами стали селекціонери яковлєви (батько і син). У роботу взяли два різновиди-тема і клаппа.

В результаті вийшов сорт груші ніжність. Він досі не перебуває в реєстрі селекційних досягнень росії. При цьому зимостійкість досить висока, тому культура поширилася в різних регіонах. Згадка про неї можна знайти на форумах садівників-любителів.

Опис груші сорту ніжність з фото

В описі сорту груші наводяться основні характеристики дерева і плодів. Серед них згадуються форма груш, їх забарвлення, маса та інші.

Дерево

Дерево груші ніжність досить висока, досягає 4 м.молоді пагони тонкі, ростуть дуже швидко. Забарвлення кори коричневе з сіруватими відтінками. Помітні чечевички білого кольору. Скелетні гілки рідкісні, добре ростуть, завдяки чому дерево груші ніжність набуває об’ємну форму. Щільність помірна, крона досить розріджена, що полегшує догляд і збір врожаю.

Листя у сорту ніжність досить великі, блищать на сонці, трохи шкірясті. Забарвлення темно-зелене, форма подовжено-яйцеподібна, по краях мелькопильчатая. На вершинах йдуть невеликі загострення, черешки блідо-зелені, довгі, клин округлої форми. Жилки теж свтело-зеленого кольору, створюють гарний візерунок на листовій пластині. Плодоношення йде на таких типах гілок, як кольчатки і плодові сумки.

Квітки груші сорту ніжність простого типу, складаються з п’яти пелюсток, забарвлення біле. Аромат сильний, виражений. Цвітіння середніх і пізніх термінів, починається в травні. На початку літа формуються зав’язі, плоди дозрівають до осені.

Плоди

Сорт ніжність дає середні і великі груші масою 100-150 г (окремі екземпляри до 200 г). Вони досить широкі, правильної симетричної форми. Забарвлення спочатку яскраво-зелена, потім у міру дозрівання набуває жовтуваті відтінки. При цьому на поверхні є рум’янець рожевого кольору, але він досить розмитий, не має чітких контурів.

Плоди груші ніжність мають правильну форму

Помітні підшкірні точки сіруватого кольору, їх досить багато. Блюдце груші ніжність невелике і неглибоке, чашечки відкриті. Плодоніжки в міру довгі і не дуже товсті.

Характеристика сорту

Серед характеристик сорту груші ніжність дачників найчастіше цікавлять смакові якості, зимостійкість, показник врожайності та інші. Ці параметри представлені нижче.

Смакові якості

Смак груш сорту ніжність помірно приємний, з балансом солодкого і кислого. На дегустаціях отримує задовільні і хороші оцінки-3-4 бали з 5. У м’якоті міститься досить багато цукрів-21% масової частки. Кислоти сумарно займають не більше 0,35%. У 100 м’якоті виявлений вітамін с в кількості 17 мг (20% добової норми), а також катехіни в кількості 10,4 мг на 100 г.

Терміни дозрівання

Груша сорту ніжність починає давати урожай з останньої декади серпня до першій половині вересня. Молоді дерева плодоносять на четвертий рік, причому найкраще планувати посадку дворічних саджанців.

важливо! зібрані плоди довго не зберігаються-їх можна тримати в погребі або в холодильнику від двох до чотирьох тижнів. Якщо врожаю багато, варто відразу продумати про переробку, а також про приготування заготовок.

Врожайність

Врожайність сорту ніжність досить висока – з одного дорослого дерева можна зібрати до 40 кг груш. Плоди десертного типу, вживають у свіжому вигляді. Також їх можна використовувати для компотів та інших заготовок.

Морозостійкість

В описі сорту груші ніжність йдеться про те, що зимостійкість досить висока. Дерево рідко страждає від морозів, але якщо взимку буде відлига, плодові бруньки можуть загинути.

Запилювачі груші ніжність

Даних про самоплодности сорти груші ніжність не представлено. Однак судячи з батьківської парі можна сказати, що різновид тільки частково може формувати плоди самостійно. Тому на ділянці потрібно висадити запилювачі з подібними термінами цвітіння, наприклад:

  • осіння яковлєва;
  • лада;
  • серпнева.

Лада-один з відповідних запилювачів для груші сорту ніжність

Регіони вирощування

Оскільки зимостійкість досить висока, вирощувати різновид можна в більшості регіонів центральної росії:

  • середня смуга;
  • поволжя;
  • черноземье;
  • південні області.

Однак через сильні морози дерева можуть відчутно постраждати, частина нирок загине. Тому вирощування на уралі і в північних областях практично неможливо.

Стійкість до хвороб

Груша ніжність добре переносить багато хвороб. Якщо створити правильні умови, дерево не постраждає від інфекцій або шкідників. Разом з тим профілактичні обробки обов’язкові. Влітку дерева обов’язково оглядають на наявність комах. При необхідності проводять обприскування з використанням розчинів інсектицидів або народних засобів.

Переваги і недоліки

Грушу ніжність в першу чергу цінують за хорошу врожайність і зимостійкість. Але відомості про смакові якості суперечливі-в одних джерелах вони характеризуються як посередні, в інших як хороші, з явним переважанням солодких нот.

Культура має стійкість до різних хвороб і шкідників, за нею досить просто доглядати

Плюси:

  • висока врожайність;
  • достатній імунітет;
  • зимостійкість;
  • великоплідність;
  • м’якоть соковита, солодка.

Мінуси:

  • дані про смакові якості суперечливі;
  • лежкість невисока;
  • нирки можуть постраждати від відлиги взимку.

Правила посадки

Грушу сорту ніжність намагаються висадити навесні – в середині, другій половині квітня, щоб дерево встигло прижитися і адаптуватися до першої зими. Хоча на півдні посадку можна запланувати і на осінь, аж до початку листопада. Саджанці купують в розплідниках, у перевірених постачальників з хорошими відгуками.

Місце вибирають заздалегідь, виходячи з таких критеріїв:

  • повністю відкрите, добре освітлене;
  • відсутність сусідства з великими деревами;
  • без застою вологи (низини виключають);
  • глибоке залягання ґрунтових вод (максимальна висота 2 м);
  • вільне надходження повітря (слід виключити близьке розташування з гаражами, будинками та іншими будівлями).

Вирощувати грушу ніжність можна тільки на добре освітлених місцях

Грунт повинен бути пухким і родючим, оптимально підійде суглинок зі слабокислою або нейтральною реакцією ph 6-7. До підготовки приступають заздалегідь-грунт перекопують і вносять по відру компосту або перегною на кожен квадратний метр. Якщо щільність висока, необхідно також закрити тирсу або пісок до 5 кг на ту ж площу.

При посадці діють так:

  1. викопують ями глибиною і діаметром 80-100 см з інтервалом не менше 4 м.
  2. ставлять дерев’яний кілочок.
  3. засипають шар каменів.
  4. ставлять саджанець по центру і закопують родючим грунтом.
  5. потім утрамбовують, щоб коренева шийка залишилася трохи вище поверхні (буквально на 2 см).
  6. підв’язують саджанець до кілочка мотузкою.
  7. поливають і мульчують.

Особливості догляду

Доглядати за грушею сорту ніжність не дуже складно. Молоді саджанці потребують щотижневого поливу, дорослим деревам воду дають 1-2 рази на місяць, а в посуху – в 2 рази частіше. Рідина повинна бути попередньо відстояною. Щоб грунт не стала сухою, її мульчують. Періодично розпушують, роблять прополки.

Добрива вносять, починаючи з другого сезону.Навесні дають сечовину, аміачну селітру, під час цвітіння і формування зав’язей поливають розчином комплексного добрива або дають суміш суперфосфату і сульфату калію. Мінеральні склади бажано чергувати з органікою (коров’як 1:10, послід 1:20).

Щовесни роблять формуючу і санітарну обрізку груші сорту ніжність. Прибирають ослаблені і уражені морозом гілки. Одночасно з цим проводять обприскування бордоською рідиною або іншими фунгіцидами.

Регулярні підгодівлі і поливи забезпечують хороший урожай

Влітку обов’язково контролюють стан дерев. При навалі павутинного кліща, листокруток, попелиці та інших шкідників роблять обробку інсектицидами, наприклад:

  • «фуфанон»;
  • «децис»;
  • «актара»;
  • «карате”.

Допускається використовувати і народні засоби-розчин господарського мила, деревної золи, тютюнового пилу, чистотілу. Їх застосовують під час плодоношення, коли обробка багатьма хімічними препаратами забороняється з міркувань безпеки.

Збір і зберігання

До збору груш сорту ніжність приступають з кінця серпня до середини вересня. Їх прибирають в кілька прийомів, одночасно проводячи дегустацію.

Зберігати груші потрібно у вузькому діапазоні температур від -1 до +1. Місце повинно бути темним, вологим (90-95%) і добре провітрюваним. У холодильнику забезпечити подібні умови не виходить. Тому часто груші тримають в підвалі або погребі.

Як вже говорилося, сорт ніжність не відрізняється лежкістю. Тому навіть при дотриманні правил зберігати плоди можна не більше місяця. Транспортабельність їх також невисока-якщо потрібно перевозити на далекі відстані, прибрати урожай слід на кілька днів раніше.

Висновок

Груша ніжність володіє багатьма перевагами. Вона приносить плоди нормальних розмірів з соковитою, солодкою м’якоттю. Їх можна використовувати свіжими або відправити на переробку. Сорт не вимогливий до догляду, тому розвести його може навіть початківець садівник.

Осінцева марина, 46 років, м ярославль

Груша ніжність підходить для наших кліматичних умов. Навіть в прохолодне літо дає не менше 20 кг з одного дерева. Самі плоди дійсно соковиті і солодкі, з ніжним смаком, тому, мабуть, і назва відповідна.

Єремєєва тетяна, 41 рік, м анапа

Груша сорту ніжність проста в догляді, урожайна, плоди солодкі, приємної консистенції. Правда довго вони не лежать-як не намагалася, починають псуватися тижні через три. Тому використовую для приготування варення.