Стебла петрушки: чи їдять, рецепти, що можна зробити, чим корисні

0
20

Стебла петрушки можна їсти в сирому вигляді, додавати в першу страву в якості приправи. Хімічний склад у всіх частин рослини мало чим відрізняється. Існує кілька рецептів використання тільки стебел культури, наприклад, зробити пасту або соус, підсмажити в маслі. Можна заготовити на зиму в сушеному вигляді або заморозити.

Петрушка в залежності від сорту відрізняється будовою листя, черешки у них у всіх однакові

Чи можна їсти стебла петрушки

Петрушка-одна з поширених пряних трав, використовуваних в кулінарії

Невибагливу культуру вирощують практично на всіх дачних і присадибних ділянках. Вона є у вільному продажу на овочевих ринках і в супермаркетах. В основному використовують листя рослини, рідше корінь.

Стебла петрушки через жорстку структури особливою популярністю не користуються. Ці частини викидають в процесі приготування страв або їх прикраси. Але ароматичні властивості черешків не поступаються листю, концентрація деяких корисних речовин в них навіть вище.

Чи корисні стебла петрушки

Рослина багата вітамінами і хімічними елементами. У складі стебел петрушки міститься:

  • фолієва, нікотинова, аскорбінова, щавлева кислота;
  • висока концентрація вітаміну k, b2;
  • токофенол (e);
  • флавоноїди;
  • лютин;
  • ретинол (a)
  • бета-каротин;
  • пурини;
  • фітостероли;
  • цукру (сахароза, глюкоза, фруктоза):
  • ефірні масла.

Мінеральний склад стебел:

  • кобальт;
  • магній;
  • бор;
  • мідь;
  • рубідій;
  • марганець;
  • залізо;
  • кальцій;
  • калій.

Стебла петрушки мають ряд властивостей:

  • антиоксидантну;
  • протизапальну;
  • седативну;
  • бактерицидну;
  • сечогінну;
  • знеболювальну;
  • спазмолітичну.

Лікувальний склад рослини знайшов застосування в традиційній і народній медицині для лікування:

  • астми;
  • печінки;
  • нирок і сечостатевої системи;
  • серця;
  • селезінки;
  • невралгії.

Вживання стебел петрушки:

  • дозволяє підтримувати м’язовий тонус сечового міхура, матки в нормі;
  • підвищує потенцію;
  • покращує зір;
  • служить хорошою дезінфекцією для ротової порожнини;
  • запобігає запори;
  • підвищує опірність імунітету до вірусних інфекцій;
  • знижує рівень цукру в крові;
  • усуває набряки;
  • нормалізує роботу травної системи.

Важливо! включають стебла рослини в дієту для зниження ваги.

Черешки у петрушки довгі і жорсткі з волокнистою структурою, світло зеленого кольору

Що робити зі стеблами петрушки

Для переробки і в якості приправи використовують сировину молодого рослини хорошої якості. При покупці звертають увагу на зріз, він повинен бути свіжим, пружним, без неприємного запаху. З власної грядки зрізають зелень без сухих і пошкоджених ділянок. З таких стебел петрушки можна зробити досить багато страв. Нижче представлені кілька поширених варіантів застосування в кулінарії черешків рослини.

Додати в бульйон, маринад або соління

У бульйони прийнято додавати листя, вони додадуть аромат і будуть служити прикрасою. Стебла як пряну приправу використовують рідко через жорстку структури. Але якщо їх зв’язати кілька штук в пучку і покласти в киплячий бульйон не в кінці процесу приготування, а за 5-10 хвилин до завершення варіння, то перша страва буде більш ароматним. Самі черешки перед подачею можна прибрати.

Для маринаду або засолювання овочів стебла петрушки – найкращий варіант. Зелень в заготовках не вживають, а викидають. Немає сенсу витрачати листя, їм можна знайти більш гідне застосування. Черешки петрушки нарізають на частини і використовують пряну приправу як для засолювання, так і для маринування.

Пряна трава не тільки прикрасить блюдо, але і додасть йому пікантний аромат

Посмажити в маслі

Якщо в рецепт входить смажену цибулю або часник, в нього також можна додати стебла петрушки:

  1. у жарочную ємність наливають рослинне масло або кладуть вершкове.
  2. черешки нарізають дрібними частинами і засипають на попередньо розпечену сковороду.
  3. витримують 3-5 хв, постійно перемішуючи.

Після термічної обробки аромат петрушки розкриється набагато краще. Додають смажену зелень в овочевий суп, соус, тушковане м’ясо. Можна подати як приправу до риби або креветок.

Рада! можна підсмажити в гарячому маслі довгі частини черешків і подати разом зі спаржею (як гарнір до птиці).

Прикрасити страви

Стебла можна використовувати для перев’язки основи для начинки. Варіант функціональний і естетичний. Петрушка не тільки закріпить частини, але і прикрасить блюдо. Поєднувати потрібно відповідні для пряного аромату продукти, наприклад, баклажани з овочевою начинкою, молоду моркву, пов’язану пучком. В якості фіксатора можна використовувати черешки. Зелень-ідеальний варіант для фаршированої качки.

Зі стебел прибирають листя, щоб вони стали еластичними і м’якими, опускають в киплячу воду, витримують не більше 5 хв. Петрушка додасть аромат. Також вона прикрасить готовий продукт.

Приготувати зелене масло і соус песто

З стебел петрушки можна приготувати пряне масло. Для цього слід листя зняти і заморозити, а черешки переробити.

Алгоритм приготування масла:

  1. поставити ємність з водою на плиту, дати їй закипіти.
  2. занурити в рідину петрушку.
  3. заготовити кубики для льоду. Після приміщення стебел в окріп, їх відразу кладуть в лід і додають холодну воду, щоб вона покрила зелень.
  4. залишають на 3 хв., дістають і дають рідини повністю стекти.
  5. подрібнюють блендером до однорідної маси.
  6. з’єднують з рослинним маслом. Якщо зелені 200 г, то масла необхідно 400 г.
  7. ставлять на плиту сковороду, розжарюють, на неї викладають заготовку і прогрівають не більше двох хвилин, постійно перемішуючи.

Густу зелену масу прибирають з жарочной ємності в миску, опущену в лід. Продовжують перемішувати до охолодження.

При бажанні в зелену олію з петрушки додають сіль за смаком

Можна використовувати черешки петрушки для приготування соусу песто.

Компоненти на два великих пучка зелені без листя:

  • ядра волоських горіхів – 100 г;
  • оливкова олія – 50 мл;
  • часник – 2 часточки;
  • мелений запашний перець – ¼ ч. Л.
  • сік лимона – 1 ст. Л.;
  • сіль – за смаком;
  • сир-50 г.

Рецепт:

  1. ядра горіхів підсушують і подрібнюють в порошок.
  2. зелень нарізають і кладуть в чашу блендера.
  3. додають спеції.
  4. сир краще взяти твердого сорту, його попередньо труть на дрібній тертці в стружку.
  5. часник тиснуть.
  6. у чаші з’єднують всі компоненти. Збивають до однорідної маси.
  7. додають сік лимона і масло, ще раз перемішують.

Викладають в піалу і ставлять на 20 хвилин в холодильник.

Соус песто подають до м’яса, риби або птиці

Висушити і зробити приправу

Велика частина видів рослини однорічні. Заготовляють на зиму молоду зелень. Один з простих способів-висушити стебла петрушки і зробити з них приправу, а застосування пряній траві знайти буде нескладно. Її додають в якості ароматизатора в усі страви, в які входить свіжа зелень.

Висушити живці можна на відкритому сонці або в духовій шафі. Перший варіант кращий, тому що в рослині зберігається весь хімічний склад, і петрушка не втрачає пряний запах. Рослина ріжуть на дрібні частини і розкладають на деко або піднос тонким шаром. Днем залишають на сонці, періодично перемішуючи, на ніч заносять в приміщення. Суху зелень перетирають в порошок або залишають в первісному вигляді.

Зберігають заготовку в герметично закритій тарі при низькій вологості повітря

Приготувати ароматну сіль

Зробити петрушку з сіллю можна для використання відразу або заготовити на зиму. Стебла дрібно нарізають і беруть з розрахунку 5:1, наприклад, на 1 кг зелені 200 г солі. Змішують компоненти, залишають до виділення соку, потім перетирають. Якщо заготовка призначена на зиму, то її щільно укладають в ємність, утрамбовують, щоб на поверхні була рідина, закривають звичайної капроновою кришкою і ставлять в холодильник.

Для використання відразу після приготування, стебла просто перемішують з сіллю не перетираючи

Як можна використовувати стебла петрушки в косметології

Використання рослини в кулінарії-це неЄдине призначення пряної трави, стебла петрушки мають потужну антиоксидантну дію, попереджають передчасне старіння шкіри. У косметології застосовують сік або подрібнену масу.

Завдяки багатому хімічному складу маски допомагають впоратися з низкою проблем, пов’язаних зі шкірою обличчя:

  • втрата пружності;
  • прояв мімічних і вікових зморшок;
  • вугровий висип і рубці від неї;
  • сухість, тьмяність, блиск при жирній поверхні;
  • пігментація.

В основному використовують подрібнені до кашоподібного стану черешки. Маска на основі петрушки попереджає і усуває дрібні зморшки навколо очей. Її наносять тонким шаром на проблемні місця і залишають на 20 хв.змивають теплою водою і обробляють ділянки живильним кремом. За тим же принципом усувають пігментацію і роблять тонізуючі процедури для шкіри обличчя.

Щоб позбутися від вугрової висипки, використовують примочки на основі соку. Рідиною просочують серветку і закривають всі ділянки, уражені акне. Залишають на 25-30 хв.

Протипоказання і можливу шкоду

У косметології протипоказань до використання рослини немає (крім можливої алергії). Перед застосуванням маски перевіряють шкіру на реакцію. Наносять на ділянку ліктьового згину з внутрішньої сторони невелику кількість суміші і залишають на 20 хв.

При помірному вживанні петрушка приносить тільки користь. З обережністю її використовують при сечокам’яній хворобі. Сечогінний засіб виведе пісок, але може зрушити великий конкремент, який може перекрити протоку.

Петрушка сприяє зниженню тиску. Не можна вживати траву часто і у великих кількостях людям з артеріальною гіпотензією.

Висновок

Стебла петрушки можна їсти в сирому або переробленому вигляді. Черешки включають в кулінарні рецепти, сушать, роблять ароматизовану сіль. Вони за своїм складом відносяться до потужних антиоксидантів, тому рослина використовують в косметології для догляду за шкірою обличчя.