Стебла петрушки можна їсти в сирому вигляді, додавати в першу страву в якості приправи. Хімічний склад у всіх частин рослини мало чим відрізняється. Існує кілька рецептів використання тільки стебел культури, наприклад, зробити пасту або соус, підсмажити в маслі. Можна заготовити на зиму в сушеному вигляді або заморозити.
Петрушка в залежності від сорту відрізняється будовою листя, черешки у них у всіх однакові
Чи можна їсти стебла петрушки
Петрушка-одна з поширених пряних трав, використовуваних в кулінарії
Невибагливу культуру вирощують практично на всіх дачних і присадибних ділянках. Вона є у вільному продажу на овочевих ринках і в супермаркетах. В основному використовують листя рослини, рідше корінь.
Стебла петрушки через жорстку структури особливою популярністю не користуються. Ці частини викидають в процесі приготування страв або їх прикраси. Але ароматичні властивості черешків не поступаються листю, концентрація деяких корисних речовин в них навіть вище.
Чи корисні стебла петрушки
Рослина багата вітамінами і хімічними елементами. У складі стебел петрушки міститься:
- фолієва, нікотинова, аскорбінова, щавлева кислота;
- висока концентрація вітаміну k, b2;
- токофенол (e);
- флавоноїди;
- лютин;
- ретинол (a)
- бета-каротин;
- пурини;
- фітостероли;
- цукру (сахароза, глюкоза, фруктоза):
- ефірні масла.
Мінеральний склад стебел:
- кобальт;
- магній;
- бор;
- мідь;
- рубідій;
- марганець;
- залізо;
- кальцій;
- калій.
Стебла петрушки мають ряд властивостей:
- антиоксидантну;
- протизапальну;
- седативну;
- бактерицидну;
- сечогінну;
- знеболювальну;
- спазмолітичну.
Лікувальний склад рослини знайшов застосування в традиційній і народній медицині для лікування:
- астми;
- печінки;
- нирок і сечостатевої системи;
- серця;
- селезінки;
- невралгії.
Вживання стебел петрушки:
- дозволяє підтримувати м’язовий тонус сечового міхура, матки в нормі;
- підвищує потенцію;
- покращує зір;
- служить хорошою дезінфекцією для ротової порожнини;
- запобігає запори;
- підвищує опірність імунітету до вірусних інфекцій;
- знижує рівень цукру в крові;
- усуває набряки;
- нормалізує роботу травної системи.
Важливо! включають стебла рослини в дієту для зниження ваги.
Черешки у петрушки довгі і жорсткі з волокнистою структурою, світло зеленого кольору
Що робити зі стеблами петрушки
Для переробки і в якості приправи використовують сировину молодого рослини хорошої якості. При покупці звертають увагу на зріз, він повинен бути свіжим, пружним, без неприємного запаху. З власної грядки зрізають зелень без сухих і пошкоджених ділянок. З таких стебел петрушки можна зробити досить багато страв. Нижче представлені кілька поширених варіантів застосування в кулінарії черешків рослини.
Додати в бульйон, маринад або соління
У бульйони прийнято додавати листя, вони додадуть аромат і будуть служити прикрасою. Стебла як пряну приправу використовують рідко через жорстку структури. Але якщо їх зв’язати кілька штук в пучку і покласти в киплячий бульйон не в кінці процесу приготування, а за 5-10 хвилин до завершення варіння, то перша страва буде більш ароматним. Самі черешки перед подачею можна прибрати.
Для маринаду або засолювання овочів стебла петрушки – найкращий варіант. Зелень в заготовках не вживають, а викидають. Немає сенсу витрачати листя, їм можна знайти більш гідне застосування. Черешки петрушки нарізають на частини і використовують пряну приправу як для засолювання, так і для маринування.
Пряна трава не тільки прикрасить блюдо, але і додасть йому пікантний аромат
Посмажити в маслі
Якщо в рецепт входить смажену цибулю або часник, в нього також можна додати стебла петрушки:
- у жарочную ємність наливають рослинне масло або кладуть вершкове.
- черешки нарізають дрібними частинами і засипають на попередньо розпечену сковороду.
- витримують 3-5 хв, постійно перемішуючи.
Після термічної обробки аромат петрушки розкриється набагато краще. Додають смажену зелень в овочевий суп, соус, тушковане м’ясо. Можна подати як приправу до риби або креветок.
Рада! можна підсмажити в гарячому маслі довгі частини черешків і подати разом зі спаржею (як гарнір до птиці).
Прикрасити страви
Стебла можна використовувати для перев’язки основи для начинки. Варіант функціональний і естетичний. Петрушка не тільки закріпить частини, але і прикрасить блюдо. Поєднувати потрібно відповідні для пряного аромату продукти, наприклад, баклажани з овочевою начинкою, молоду моркву, пов’язану пучком. В якості фіксатора можна використовувати черешки. Зелень-ідеальний варіант для фаршированої качки.
Зі стебел прибирають листя, щоб вони стали еластичними і м’якими, опускають в киплячу воду, витримують не більше 5 хв. Петрушка додасть аромат. Також вона прикрасить готовий продукт.
Приготувати зелене масло і соус песто
З стебел петрушки можна приготувати пряне масло. Для цього слід листя зняти і заморозити, а черешки переробити.
Алгоритм приготування масла:
- поставити ємність з водою на плиту, дати їй закипіти.
- занурити в рідину петрушку.
- заготовити кубики для льоду. Після приміщення стебел в окріп, їх відразу кладуть в лід і додають холодну воду, щоб вона покрила зелень.
- залишають на 3 хв., дістають і дають рідини повністю стекти.
- подрібнюють блендером до однорідної маси.
- з’єднують з рослинним маслом. Якщо зелені 200 г, то масла необхідно 400 г.
- ставлять на плиту сковороду, розжарюють, на неї викладають заготовку і прогрівають не більше двох хвилин, постійно перемішуючи.
Густу зелену масу прибирають з жарочной ємності в миску, опущену в лід. Продовжують перемішувати до охолодження.
При бажанні в зелену олію з петрушки додають сіль за смаком
Можна використовувати черешки петрушки для приготування соусу песто.
Компоненти на два великих пучка зелені без листя:
- ядра волоських горіхів – 100 г;
- оливкова олія – 50 мл;
- часник – 2 часточки;
- мелений запашний перець – ¼ ч. Л.
- сік лимона – 1 ст. Л.;
- сіль – за смаком;
- сир-50 г.
Рецепт:
- ядра горіхів підсушують і подрібнюють в порошок.
- зелень нарізають і кладуть в чашу блендера.
- додають спеції.
- сир краще взяти твердого сорту, його попередньо труть на дрібній тертці в стружку.
- часник тиснуть.
- у чаші з’єднують всі компоненти. Збивають до однорідної маси.
- додають сік лимона і масло, ще раз перемішують.
Викладають в піалу і ставлять на 20 хвилин в холодильник.
Соус песто подають до м’яса, риби або птиці
Висушити і зробити приправу
Велика частина видів рослини однорічні. Заготовляють на зиму молоду зелень. Один з простих способів-висушити стебла петрушки і зробити з них приправу, а застосування пряній траві знайти буде нескладно. Її додають в якості ароматизатора в усі страви, в які входить свіжа зелень.
Висушити живці можна на відкритому сонці або в духовій шафі. Перший варіант кращий, тому що в рослині зберігається весь хімічний склад, і петрушка не втрачає пряний запах. Рослина ріжуть на дрібні частини і розкладають на деко або піднос тонким шаром. Днем залишають на сонці, періодично перемішуючи, на ніч заносять в приміщення. Суху зелень перетирають в порошок або залишають в первісному вигляді.
Зберігають заготовку в герметично закритій тарі при низькій вологості повітря
Приготувати ароматну сіль
Зробити петрушку з сіллю можна для використання відразу або заготовити на зиму. Стебла дрібно нарізають і беруть з розрахунку 5:1, наприклад, на 1 кг зелені 200 г солі. Змішують компоненти, залишають до виділення соку, потім перетирають. Якщо заготовка призначена на зиму, то її щільно укладають в ємність, утрамбовують, щоб на поверхні була рідина, закривають звичайної капроновою кришкою і ставлять в холодильник.
Для використання відразу після приготування, стебла просто перемішують з сіллю не перетираючи
Як можна використовувати стебла петрушки в косметології
Використання рослини в кулінарії-це неЄдине призначення пряної трави, стебла петрушки мають потужну антиоксидантну дію, попереджають передчасне старіння шкіри. У косметології застосовують сік або подрібнену масу.
Завдяки багатому хімічному складу маски допомагають впоратися з низкою проблем, пов’язаних зі шкірою обличчя:
- втрата пружності;
- прояв мімічних і вікових зморшок;
- вугровий висип і рубці від неї;
- сухість, тьмяність, блиск при жирній поверхні;
- пігментація.
В основному використовують подрібнені до кашоподібного стану черешки. Маска на основі петрушки попереджає і усуває дрібні зморшки навколо очей. Її наносять тонким шаром на проблемні місця і залишають на 20 хв.змивають теплою водою і обробляють ділянки живильним кремом. За тим же принципом усувають пігментацію і роблять тонізуючі процедури для шкіри обличчя.
Щоб позбутися від вугрової висипки, використовують примочки на основі соку. Рідиною просочують серветку і закривають всі ділянки, уражені акне. Залишають на 25-30 хв.
Протипоказання і можливу шкоду
У косметології протипоказань до використання рослини немає (крім можливої алергії). Перед застосуванням маски перевіряють шкіру на реакцію. Наносять на ділянку ліктьового згину з внутрішньої сторони невелику кількість суміші і залишають на 20 хв.
При помірному вживанні петрушка приносить тільки користь. З обережністю її використовують при сечокам’яній хворобі. Сечогінний засіб виведе пісок, але може зрушити великий конкремент, який може перекрити протоку.
Петрушка сприяє зниженню тиску. Не можна вживати траву часто і у великих кількостях людям з артеріальною гіпотензією.
Висновок
Стебла петрушки можна їсти в сирому або переробленому вигляді. Черешки включають в кулінарні рецепти, сушать, роблять ароматизовану сіль. Вони за своїм складом відносяться до потужних антиоксидантів, тому рослина використовують в косметології для догляду за шкірою обличчя.