Як і де зберігати ножі на кухні?

0
28

Використовуйте магнітну стрічку

На сьогоднішній день самим універсальним способом зберігання ножів є магнітна стрічка. У росії вона поки не дуже популярна, але, мені здається, що це лише питання часу. Таку стрічку найкраще розташовувати на задній стінці кухонного гарнітура, або справа в кутку, якщо меблі має відповідну форму. Якщо ви лівша, то відповідно в лівому кутку.

Такий спосіб зберігання ножів найбільш зручний, так як вони будуть постійно перебувати перед людиною, яка готує їжу, в буквальному сенсі на відстані витягнутої руки. Подібне розташування значно функціональніше, ніж звичний ящик кухонного гарнітура або стійка-тримач. До того ж, ножі не займають зайвого місця, так як простір біля стінки, як правило, не використовується в інших випадках.

Розташовуйте ножі на стрічці по частоті використання

Думки щодо того, як саме і в якому порядку повинні розташовуватися ножі на магнітній стрічці, сильно різняться. Деякі, наприклад, намагаються розмістити їх в порядку збільшення або зменшення розміру. Цей варіант я вважаю хоч і красивим, але не зручним.

У себе вдома я розвішую ножі зліва на право по частоті використання, при цьому сама магнітна стрічка сильно зрушена в праву сторону. Відповідно, самий часто використовуваний ніж під час готування виявляється переді мною, а найдальший – на відстані повного витягування правої руки.

Дотримуйтесь правил безпеки

Не варто забувати, що ніж – це не тільки кухонний атрибут, але і дуже небезпечна річ, тому при розміщенні ножів на кухні на магнітній стрічці обов’язково потрібно враховувати ряд правил:

  • вішайте магнітну стрічку в один ряд. В іншому випадку при спробі взяти ніж з нижньої стрічки, є шанс поранитися об ніж, що висить зверху.
  • розміщуйте стрічку так, щоб несподівано впав ніж не завдав нікому травм. Часто, наслідуючи кухням ресторанів, недосвідчені кулінари вішають магнітну стрічку у верхній частині гарнітура, що вкрай небезпечно.
  • розташовуйте ножі лезом вниз. У цьому випадку ймовірність поранитися значно менше.

Якщо у вас є маленькі діти, то після закінчення процесу приготування їжі знімайте ножі з стрічки і прибирайте їх в ящик, що закривається на ключ. Звичайно, це не дуже зручно, але безпека важливіше.

Мийте і висушуйте відразу ж після використання

Відразу ж після завершення готування ножі необхідно ретельно помити (бажано вручну, а не в посудомийній машині) і насухо витерти. Це потрібно для того, щоб залишки їжі не залишалися на ножах. Для полегшення процесу можна замочити ножі на кілька хвилин в теплій воді. Однак тут важливо не перестаратися, так як вологе середовище – не менш згубний фактор для металу і дерев’яних ручок.

Регулярно заточуйте

Всупереч поширеній думці, кухонні ножі вимагають регулярного заточування, а не раз в пару років. Часто використовувані ножі слід заточувати раз на тиждень, інші раз на місяць або трохи рідше. Якщо ви не хочете витрачати час на відвідування ножовий майстерні, то слід обзавестися точильними двосторонніми брусками або механічним заточуванням. На якості останньої, до речі, краще не економити, так як інакше висока ймовірність зіпсувати ножі.

Зверніть увагу! після закінчення заточування ножі слід ретельно помити, щоб видалити відокремилися залишки металу.

Як бачите, зберігати ножі правильно-це гранично просто. Найголовніше, вони повинні знаходитися в зручному для використання місці так, щоб пошук конкретного ножа не забирав багато часу і не відволікав від готування. Але не забувайте про безпеку і завжди віддавайте їй найвищий пріоритет!