Як зберегти ранню капусту після зрізання довше

0
13

Вміст

  • 1 які сорти вибрати для зберігання
  • 2 підготовка качанів для зберігання
    • 2.1 правила зрізу врожаю
    • 2.2 очищення і сортування
  • 3 умови зберігання у свіжому вигляді
    • 3.1 температура
    • 3.2 вологість повітря
    • 3.3 тара
  • 4 як зберігати ранню капусту в домашніх умовах
    • 4.1 в холодильнику
    • 4.2 на балконі
    • 4.3 у погребі
    • 4.4 в коморі
  • 5 термін зберігання ранньої капусти
  • 6 консервація капусти
  • 7 висновок

Зберігати ранню капусту можна як в заміському будинку, так і в квартирі. У першому випадку підійде підвал, льох або комора, у другому – холодильник або балкон. Слід врахувати, що капуста дуже вимоглива до умов зберігання. І навіть при дотриманні всіх параметрів ранні сорти лежать не більше 2,5 місяців. Якщо урожай великий, частина потрібно відразу відправити на квашення або маринування.

Які сорти вибрати для зберігання

Для зберігання на зиму потрібно особливо ретельно підібрати сорти ранньої капусти. Практично всі різновиди дають урожай вже в першій половині літа, і це ускладнює зберігання. Навіть при дотриманні всіх умов качани лежать всього 1,5-2 місяці, після чого неминуче починають псуватися.

Для тривалого зберігання рання капуста не підійде, тому вибирати краще сорти середньостиглі, а ще краще – пізні. Вони дозрівають досить довго, і навіть після збирання продовжують заспівати, набуваючи ще більш цікаві смакові відтінки. Для зберігання рекомендують такі різновиди: амагер, слава, зимівля, орбіта, московська пізня, тюркіз, валентина.

Підготовка качанів для зберігання

При підготовці ранньої капусти для зберігання необхідно правильно зрізати урожай, відсортувати качани, а потім добре упакувати їх. Саме такий підхід дозволить зберегти овочі на два місяці і більше.

Правила зрізу врожаю

Якщо залишити качани з корінням, вони будуть зберігатися довше. Але їх доведеться очищати від вологого грунту, що може спровокувати гниття сусідніх вилків. Тому краще просто зрізати качан врівень з листям. Допустимо залишити невеликий пеньок до 1 см.зрізи повинні бути рівними і акуратними, обробляти їх не потрібно.

Очищення та сортування

Напередодні зберігання необхідно провести певну підготовку:

  1. з качана потрібно прибрати всі пошкоджені листя, а також ті, які нещільно прилягають. Вони не потрібні, оскільки все одно швидко згниють.
  2. потім вилки обертають звичайною харчовою плівкою (укладають декількома шарами). Бажано, щоб вона була широкою. Бульбашки повітря на поверхні залишатися не повинні.
  3. є й інший варіант упаковки-щільно обернути папером і покласти в міцний поліетиленовий пакет, в якому повинно бути кілька отворів для доступу повітря. Згодом папір буде зволожуватися, і її варто замінити.
  4. потім можна відправити качани на зберігання. Періодично їх потрібно оглядати, щоб вчасно прибрати підгнилі вилки.

Для тривалого зберігання відбирають тільки здорові і щільні екземпляри без пошкоджень

Що стосується сортування, тут слід звернути увагу не стільки на розміри і сорти, скільки на стан качанів. Для зберігання вибирають кращі качани ранньої капусти. Вони повинні бути щільними і здоровими, цільними і без пошкоджень. Вилки не повинні мати ознак ураження захворюванням або комахами. Невідповідні качани викидати не потрібно – їх використовують в свіжому вигляді, а також для консервації, наприклад, відправляють на квашення.

Умови зберігання в свіжому вигляді

Ранні, як і інші сорти капусти (середні, пізні) дуже вимогливі до умов зберігання. Вони добре лежать тільки при конкретних температурах (діапазон вузький) і високої вологості. У приміщенні повинно бути темно, не менш важливо забезпечити і постійний приплив повітря, щоб не застоювалася волога, і не утворювалася цвіль.

Температура

Допустимий температурний діапазон зберігання – від 0 до +5 градусів. При цьому ідеальним вважається більш вузький інтервал від 0 до + 2. Якщо вдасться постійно підтримувати таку температуру, рання капуста буде лежати і більше двох місяців (зазвичай це граничний термін). Якщо температура буде періодично опускатися нижче 0, качани підмерзнуть і втратять смак, хоча і не зіпсуються. Якщо буде досить тепло, м’якоть швидко розм’якшиться і може погнити.

Вологість повітря

Ще один важливий параметр – це вологість повітря. Капуста не виносить сухе повітря, але підвищені показники теж шкодять, можуть привести до гниття, появи цвілі. Оптимальним діапазоном вважають 80-90%. Допустима нижня межа-75%. Щоб надійно визначити вологість, рекомендують придбати недорогий гігрометр (він часто йде разом з термометром).

Важливо! для якісного зберігання ранніх сортів приміщення слід регулярно провітрювати. Щоб не збивати температуру, робити це слід не кожен день, а 2-3 рази на тиждень.

Тара

Для зберігання ранньої капусти рекомендують вибрати звичайні дерев’яні ящики

Ємності з натурального матеріалу мають кілька переваг:

  • відмінно пропускають повітря;
  • доступні за ціною;
  • місткі;
  • стандартні розміри дозволяють розташувати тару в кілька рядів.

Краще вибирати не суцільні ящики, а з отворами. Тоді вони ще краще будуть пропускати повітря-менше ймовірність того, що качани підгниють. Накривати тару кришкою не потрібно. Ще одна порада-ємності не слід ставити прямо на підлогу льоху або іншого приміщення. Краще встановити на опору, наприклад, на дерев’яний палет. Металеві та бетонні підставки використовувати небажано – від них йде сильний холод.

Як зберігати ранню капусту в домашніх умовах

Є кілька способів зберігання вилків, доступних вдома. Найпростіший варіант-покласти їх в холодильник. Допускається розмістити на балконі або поставити в комору, льох.

У холодильнику

Зберігати ранню білокачанну капусту можна в холодильнику. Перед цим її обов’язково обертають папером або поліетиленовою плівкою. Необхідно щільно обернути, а потім укласти на овочеву полицю або в зону свіжості (є в сучасних моделях). Якщо є можливість, качани слід укласти в ящик, стінки якого утеплені пінопластом, або в спеціальний термоконтейнер.

На балконі

Оскільки рання капуста дозріває вже в червні-липні, відразу закласти її на балкон не вийде. Спочатку вилки варто потримати в погребі або в холодильнику. Потім, коли температура на балконі не буде підніматися вище +5 градусів, урожай можна перенести. Вилки необхідно укрити мішковиною або інший щільною тканиною, щоб на них не потрапляв пряме сонячне світло.

В погребі

Ще один спосіб зберігання ранньої капусти – в погребі. Це один з кращих варіантів, оскільки тут можна забезпечити і температурний режим, і відповідну вологість. Качани укладають в ящики і ставлять рядами. Періодично льох потрібно провітрювати. Зберігати можна до 2-2, 5 місяців.

Рада! якщо льоху немає, можна викопати траншею на піднесеній місцевості прямо в городі.

Ширина повинна відповідати одному качану, довжина-10 шт.вилки ранньої капусти закладають качанами вгору, а криють листя трохи підвертають. Потім їх присипають сухим грунтом, зверху укладають листя, торф або солому.

В коморі

Зберігання ранньої капусти в коморі теж можливо, якщо вдасться підтримувати стабільний температурний режим. Як правило, це можливо тільки в заміському будинку або на дачі – в міській квартирі навіть в ніші для продуктів занадто тепло.

У коморі можна зробити дерев’яні полиці, щоб вмістити весь урожай

Термін зберігання ранньої капусти

Зберегти урожай ранньої капусти на зиму можна різними способами, при цьому терміни багато в чому залежать від культури:

  • зберігання ранніх різновидів – до 60 днів;
  • середньостиглі сорти – близько 90 діб;
  • пізньостиглі – 3-4 місяці, іноді на кілька тижнів довше.

Є і своєрідні рекордсмени за термінами зберігання. Так « “зимівлю «можна тримати до семи місяців,» подарунок” – мінімум п’ять. Ще довше доступно зберігання голландських гібридів “леннокс», «марафон»і “бартоло”.

Щоб збільшити терміни зберігання ранньої капусти, рекомендують дотримуватися певних правил вирощування:

  1. якщо є можливість, зробити грядку з суглинистой грунту, а не з супіщаної.
  2. не зловживати поливом, особливо якщо осінь дощова.
  3. використовувати добрива в міру, особливо азотні. Їх застосовують тільки на ранніх стадіях росту.

Консервація капусти

Надійний спосіб зберегти ранню капусту, який підійде початківцям і досвідченимСадівникам, – законсервувати урожай на зиму. Один з найпопулярніших способів заготовки – квашення. Для приготування беруть кілька продуктів в таких кількостях:

  • капуста-1 кг;
  • морква – 0,5 кг;
  • сіль 20-25 г.

Послідовність дій така:

  1. подрібнити моркву за допомогою великої терки.
  2. нашаткувати капусту.
  3. з’єднати з морквою і пересипати сіллю.
  4. ретельно перемішати, але не м’яти овочі.
  5. вистелити дно ємності великим листям ранньої капусти.
  6. укласти овочі якомога щільніше.
  7. заповнити ємність доверху і знову прикрити великим листям.
  8. поставити зверху плоску тарілку або кришку.
  9. на неї встановити вантаж масою 3-5 кг або більше.
  10. щодня прибирати кришку і протикати масу дерев’яною паличкою.
  11. через три дні перенести діжку в холодне місце, наприклад, в холодильник або на балкон.

У скляній банці, поставленої в холодильник, квашену капусту можна тримати до шести місяців

Для зберігання на зиму ранню капусту рекомендують замаринувати. Знадобляться такі інгредієнти:

  • капуста – 1 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • цукор – 1 ст. Л.;
  • вода – 1 л;
  • оцтова есенція – 1 ч. Л. (або харчової оцет 9% — 7 ч. Л.);
  • сіль – 2 ст. Л.;
  • часник свіжий – 3 зубчики;
  • перець – 10 горошин;
  • лавровий лист – 2-3 шт.

Для приготування заготовки необхідно діяти так:

  1. стерилізувати банку об’ємом 1 л.
  2. укласти на дно перець, нарізані зубчики часнику і лаврове листя.
  3. нашаткувати вилок.
  4. подрібнити моркву на крупній тертці.
  5. наповнити ємність доверху і трохи прим’яти.
  6. приготувати маринад з сіллю і цукром, після кипіння вимкнути і додати оцет.
  7. вилити маринад в банку і закатати кришкою.
  8. укутати ковдрою і дати повністю охолонути, а потім прибрати на зберігання в холодильник або на балкон.

Висновок

Зберігати ранню капусту можна в прохолодному і досить вологому місці. Воно повинно добре провітрюватися, щоб вилки не запліснявіли. Періодично їх оглядають і прибирають підгнилі екземпляри. Якщо необхідно зберегти урожай на всю зиму, слід використовувати пізньостиглі, а не ранні сорти.